škola
Office365 YouTube kanal OŠ Lotrščak Soundcloud OS Lotrscak Kontaktirajte nas
Lotrščak Hrvatski jezik Lotrščak English language

Prednosti diferenciranog obrazovanja

Iako je za Hrvatsku otvaranje osnovne škole za dječake novost, druge zemlje imaju dugogodišnju tradiciju postojanja takvih škola. Štoviše, imaju iskustvo nadprosječnih rezultata koje učenici iz tih škola postižu.
Upečatiljiv je primjer državnih škola u Velikoj Britaniji. Na rang listi 400 najboljih britanskih državnih škola u 2014. godini, koje je objavio dnevni list Telegraph, među prvih 50 škola čak 31 je odvojena prema spolu (20 ženskih i 11 muških). S obzirom da u Velikoj Britaniji diferencirane škole imaju udio od samo 2%, to jest jedna takva škola na svakih 50 miješanih, među tih prvih 50 trebalo bi proporcionalno biti samo jedna diferencirana. To znači da na rang listi postoji 31 puta više diferenciranih škola nego što bi to bila prirodna proporcija.
Poveznica na navedeni članak nalazi se ovdje.

Ukoliko vas tema diferenciranog obrazovanja posebno zanima, više članaka možete pronaći na stranicama Europskog udruženja za diferencirano obrazovanje (EASSE).

Neki od navedenih tekstova prevedeni su i objavljeni na stranicana Roditeljekog instituta za odgoj i obrazovanje (RINO). 


                                             
 
Ispiši stranicu